Nektariner!

Handlade en låda med nektariner i fredags så vad kan man göra med dem förutom äta som de är? 

Jag delade dem på mitten och stekte dem i lite smör och lönnsirap serverade dem med lite kokosgrädde och toppat med riven choklad , wow !! Det blev super gott!

Ingredienser 
Nektariner
Smör att steka i
Lite vanilj pulver( inte socker)
2-3 msk Lönnsirap 

Kokosgrädde 
1 pkt/ burk kokosmjölk
1 tsk Agavesirap 

Så här är ett sätt att göra detta!
Dela nektariner på mitten och ta ur kärnan 
Smält smöret i en stekpanna och lägg i nektarinerna 
Pudra över lite vanilj pulver
Häll över lönnsirapen och låt nektarinerna puttra i sirapen tills de blir mjuka.

Kokosgrädden
Häll av kokosvattnet och använd " bara" den vita kokosen
Vispa tillsammans med agavesirap tills det blivit luftigt

Lägg upp på ett fat eller tallrikar och riv över lite choklad 

Njut!

Trevlig lördag
Anna 




Lördag och tid för lite extra tid i köket!


Det var ett tag sedan jag gjorde Tapenade så det fick det bli idag.


Ingredienser 
1 burk med svarta oliver, jag använde Fontanas Kalamata 450gr
2 msk kapris
1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor rivna/pressade
2 sardellfileer 
1 chilifrukt hackad 
Citron 

Så här är ett sätt att göra Tapenade
Kärna ut oliverna och lägg i en mixer 
Lägg i alla ingredienserna utom citronen mixa ihop detta till en röra och smaka sedan av med citron.

Häll upp i en skål/burk och låt den vila en stund i kylen innan ni tänker äta den .

Lycka till

Anna 



Gnocchi med tomat och fetaostsås

I dag så var det dags för lite gnocchi till middag 
Om jag inte är helt ute och cyklar så är det lika deg som i kroppkakor, eller?

Ingredienser 
Ca 800 gr ekologiska potatisar 
9 dl mjöl ( kan behövas något mer)
1 ägg
2 msk olivolja 
Salt
Smör att steka i 

Sås
2 vitlöksklyftor , rivna
1 pkt krossade tomater
1 pkt fetaost
Två nävar spenat
Lite pressad citron
Salt & peppar

Så här gjorde jag
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten
Låt potatisen svalna 
Pressa ner potatisen i en stor skål
Knäck i ett ägg
Tillsätt mjöl, olivolja
Blanda/ rör ihop till en deg
Häll ut degen på en mjölad yta och dela degen i 4-6 delar och forma varje del till en lång " korv" dela sedan den i många små bitar. 
Jag rullade sedan varje degbit över en gaffeln för att få ett mönster men det är en smaksak . 

Förvara gnocchin på en mjölad bricka tills det är dags att koka dem.

Nu är det dags att sätta på en stor kastrull med vatten
Medans du väntar på att vattnet ska koka upp så finns  det tid  att göra såsen 

Bryn den rivna vitlöken tillsammans med spenaten häll sedan över tomaterna, citronen och till sist fetaosten låt det koka ihop en stund. Om du vill ha lite sting i såsen lägg till lite chili och glöm inte att smaka av med salt och peppar.

När vattnet kokat upp så häller du i olivoljan , koka nu gnocchin ett par minuter. Koka inte alla på en gång utan ta några i taget, de är klara när de flyter upp till ytan.


Nu till det sista momentet
Ta fram en stekpanna, smält smör och fräs dina gnocchier tills de fått en fin yta.

Ät tillsammans med tomatsåsen eller bara lite riven parmesanost
Det blev även en matlåda till mannen i mitt liv :-) 

Lycka till 









Annorlunda rabarber paj

Insåg att jag fortfarande har rabarber kvar sedan förra året så i kväll blir det rabarber paj ! Jag hittade också en påse med jordgubbar så den åkte också med av bara farten .

Ingredienser 
Degen
150 g smör
3 dl mjöl
3/4 dl socker
1/2 tsk bakpulver 
1/2 tsk salt

Fyllning
Ca 400 gr rabarber
Ca 200 gr jordgubbar
1 msk potatismjöl
1-3 msk socker
1/4 tsk vaniljsocker

Topping
200 gr riven mandelmassa 

Så här gjorde jag 
Smält smöret och blanda i mjöl, socker, bakpulver, salt direkt i kastrullen som du smält smöret i.

Platta ut degen i en pajform
Blanda ihop rabarber, jordgubbar med socker och potatismjöl och häll över i pajformen.

Grädda i 10 min på 200 gr
Undertiden så river du mandelmassan
Efter 10 min så tar du ut formen och lägger på den rivna mandelmassan och ställer tillbaka formen in i ugnen ca 30 min.

Jag var tvungen att täcka pajen med folie efter 20 min så den inte skulle bli bränd .

Serveras med vaniljglass !

Lycka till








Lime och havrerutor

För ett tag sedan så hade #hovkonditorn ett recept på Söta citronrutor som var helt underbart goda! 
Nu har jag testat en variant på dessa med lime och mörk muscovado socker i istället för citron och farinsocker . Om jag får säga det själv så blev de grymt goda!! 

Ingredienser
120 g smör
1 1/2 mörk muscovado socker
2 1/2 dl fullkorns havregryn 
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

Fyllning 
1 burk sötad kondenserad mjölk
Skalet och saften från 2 st lime

Gör så här
Rör ihop smöret och muscovado sockret 
Rör i resten av ingredienserna så det blir som en smuldeg

Ta fram en ugnssäker form lägg i ett bakplåtspapper i botten och tryck ut drygt hälften av " degen" 

Häll den kondenserade mjölken i en skål , limeskalet och  juicen och rör ihop till en smet .

Häll smeten över degen och lägg därefter över resten av degen på smeten och sen in i ugnen på 175 grader i ca 25 min

Kakan är godast kall men slinker lätt ner varm också ! 

Om ni vill se original receptet så finns det på hovkonditorn.blogspot.se 

Ha en härlig första maj 



RSS 2.0