Nektariner!

Handlade en låda med nektariner i fredags så vad kan man göra med dem förutom äta som de är? 

Jag delade dem på mitten och stekte dem i lite smör och lönnsirap serverade dem med lite kokosgrädde och toppat med riven choklad , wow !! Det blev super gott!

Ingredienser 
Nektariner
Smör att steka i
Lite vanilj pulver( inte socker)
2-3 msk Lönnsirap 

Kokosgrädde 
1 pkt/ burk kokosmjölk
1 tsk Agavesirap 

Så här är ett sätt att göra detta!
Dela nektariner på mitten och ta ur kärnan 
Smält smöret i en stekpanna och lägg i nektarinerna 
Pudra över lite vanilj pulver
Häll över lönnsirapen och låt nektarinerna puttra i sirapen tills de blir mjuka.

Kokosgrädden
Häll av kokosvattnet och använd " bara" den vita kokosen
Vispa tillsammans med agavesirap tills det blivit luftigt

Lägg upp på ett fat eller tallrikar och riv över lite choklad 

Njut!

Trevlig lördag
Anna 




Lördag och tid för lite extra tid i köket!


Det var ett tag sedan jag gjorde Tapenade så det fick det bli idag.


Ingredienser 
1 burk med svarta oliver, jag använde Fontanas Kalamata 450gr
2 msk kapris
1/2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor rivna/pressade
2 sardellfileer 
1 chilifrukt hackad 
Citron 

Så här är ett sätt att göra Tapenade
Kärna ut oliverna och lägg i en mixer 
Lägg i alla ingredienserna utom citronen mixa ihop detta till en röra och smaka sedan av med citron.

Häll upp i en skål/burk och låt den vila en stund i kylen innan ni tänker äta den .

Lycka till

Anna 



Gnocchi med tomat och fetaostsås

I dag så var det dags för lite gnocchi till middag 
Om jag inte är helt ute och cyklar så är det lika deg som i kroppkakor, eller?

Ingredienser 
Ca 800 gr ekologiska potatisar 
9 dl mjöl ( kan behövas något mer)
1 ägg
2 msk olivolja 
Salt
Smör att steka i 

Sås
2 vitlöksklyftor , rivna
1 pkt krossade tomater
1 pkt fetaost
Två nävar spenat
Lite pressad citron
Salt & peppar

Så här gjorde jag
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten
Låt potatisen svalna 
Pressa ner potatisen i en stor skål
Knäck i ett ägg
Tillsätt mjöl, olivolja
Blanda/ rör ihop till en deg
Häll ut degen på en mjölad yta och dela degen i 4-6 delar och forma varje del till en lång " korv" dela sedan den i många små bitar. 
Jag rullade sedan varje degbit över en gaffeln för att få ett mönster men det är en smaksak . 

Förvara gnocchin på en mjölad bricka tills det är dags att koka dem.

Nu är det dags att sätta på en stor kastrull med vatten
Medans du väntar på att vattnet ska koka upp så finns  det tid  att göra såsen 

Bryn den rivna vitlöken tillsammans med spenaten häll sedan över tomaterna, citronen och till sist fetaosten låt det koka ihop en stund. Om du vill ha lite sting i såsen lägg till lite chili och glöm inte att smaka av med salt och peppar.

När vattnet kokat upp så häller du i olivoljan , koka nu gnocchin ett par minuter. Koka inte alla på en gång utan ta några i taget, de är klara när de flyter upp till ytan.


Nu till det sista momentet
Ta fram en stekpanna, smält smör och fräs dina gnocchier tills de fått en fin yta.

Ät tillsammans med tomatsåsen eller bara lite riven parmesanost
Det blev även en matlåda till mannen i mitt liv :-) 

Lycka till 









Annorlunda rabarber paj

Insåg att jag fortfarande har rabarber kvar sedan förra året så i kväll blir det rabarber paj ! Jag hittade också en påse med jordgubbar så den åkte också med av bara farten .

Ingredienser 
Degen
150 g smör
3 dl mjöl
3/4 dl socker
1/2 tsk bakpulver 
1/2 tsk salt

Fyllning
Ca 400 gr rabarber
Ca 200 gr jordgubbar
1 msk potatismjöl
1-3 msk socker
1/4 tsk vaniljsocker

Topping
200 gr riven mandelmassa 

Så här gjorde jag 
Smält smöret och blanda i mjöl, socker, bakpulver, salt direkt i kastrullen som du smält smöret i.

Platta ut degen i en pajform
Blanda ihop rabarber, jordgubbar med socker och potatismjöl och häll över i pajformen.

Grädda i 10 min på 200 gr
Undertiden så river du mandelmassan
Efter 10 min så tar du ut formen och lägger på den rivna mandelmassan och ställer tillbaka formen in i ugnen ca 30 min.

Jag var tvungen att täcka pajen med folie efter 20 min så den inte skulle bli bränd .

Serveras med vaniljglass !

Lycka till








Lime och havrerutor

För ett tag sedan så hade #hovkonditorn ett recept på Söta citronrutor som var helt underbart goda! 
Nu har jag testat en variant på dessa med lime och mörk muscovado socker i istället för citron och farinsocker . Om jag får säga det själv så blev de grymt goda!! 

Ingredienser
120 g smör
1 1/2 mörk muscovado socker
2 1/2 dl fullkorns havregryn 
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

Fyllning 
1 burk sötad kondenserad mjölk
Skalet och saften från 2 st lime

Gör så här
Rör ihop smöret och muscovado sockret 
Rör i resten av ingredienserna så det blir som en smuldeg

Ta fram en ugnssäker form lägg i ett bakplåtspapper i botten och tryck ut drygt hälften av " degen" 

Häll den kondenserade mjölken i en skål , limeskalet och  juicen och rör ihop till en smet .

Häll smeten över degen och lägg därefter över resten av degen på smeten och sen in i ugnen på 175 grader i ca 25 min

Kakan är godast kall men slinker lätt ner varm också ! 

Om ni vill se original receptet så finns det på hovkonditorn.blogspot.se 

Ha en härlig första maj 



Meat free Monday!

 
 
Hej long time no see!
Eftersom det var meat free monday i går så blev det morotsbiffar till middag. 
 
Har inget recept igentligen utan brukar ta lite av varje i dem men här kommer ett recept.
 
400 gr kikärtor( 1 burk)
4-5 morötter
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor rivna eller pressade
1,5 msk Findus franskaörter, den frysta varianten
1 ägg
2-3 msk mjöl ( jag använde spelt) 
Salt, peppar
 
Så gjorde jag
Skala  morötterna och skölj purjon och kikärtorna 
Nu kan du göra på två sätt riv för hand eller ta fram din hushållsassistent/ mixer och 
Mixa/ riv först morötterna sedan lägger du i purjon kör en stund till
Lägg i resten av ingredienserna och kör tills du fått en bra röra.
Forma till biffar och stek i lite olivolja ett par minuter på varje sida 
 
Servera med en kesella sås och quinoa
Såsen
Kesella
Citronpeppar 
Olivolja 
Salt 
Peppar
 
Lycka till 
 


 
 

Bananmuffins!

Blev otroligt sugen på bananmuffins så det fick bli ett försök till att göra dem lite nyttigare ;-)

Ingredienserna
100g smör
1 1/2 dl råsocker
2 ägg
2 1/2 dl speltmjöl
2,tsk bakpulver
2-3 bananer
6 msk naturell yoghurt
Ca 1 näve valnötter
3 msk mörk choklad ( gärna Raw)
Toppa med lin frö

Så här gjorde jag
Smält smör
Vispa ihop ägg och socker
Blanda i mjöl, bakpulver , nötter och choklad

Mosa bananer och tillsätt yoghurt
Häll detta i den övriga smeten
Toppa med linfrö eller pumpakärnor

Häll upp i formar och grädda i ca 10-12 min på 225 grader

Lycka till
Anna


Soppa

Så här i zucchini tider så kommer ett recept på en god soppa som jag tagit inspiration från Klara Dessers kokbok Klaras GI Mat
2 st zucchini ( ca 500g)
1 gul lök
50g pinjenötter
ca en halv kruka basilika
8 dl vatten
200g chévre ( jag tog den som är mjuk och utan kanter)
salt peppar
1msk citron saft
gräddfil

Så här gjorde jag.
skivade zucchinin,löken och pinjenötter stekte dessa tills det var mjuka.
Häll i vatten och basilika, salt och peppar.

Koka upp och låt det sjuda i 5-7 min
Lägg i chévren och koka/sjuda ett par minuter till och sedan mixar du den slät.

Servera soppan med en klipp gräddfil i.

Lycka till

Kokos och bananpankakor

Blev så sugen på pannkakor i dag , hade några mogna bananer så det fick bli med bananer i . När vi varit i Thailand så serverades det nästan alltid pannkakor till frukost så jag gör ett försök att härma dessa!

Ingredienserna till 6 laggar med plättar:
3 ägg
2 mogna bananer
2.5 d kokosmjölk
2,5 dl mjöl ,
1 nypa salt
1tsk bakpulver


Blanda ihop allt till en smet
Stek sedan på medelvärme dina pannkakor/plättar

Jag serverade dem med färska jordgubbar och lönnsirap , mums

Lycka till


Raw bovetegröt

Blev inspirerad av Renée Voltaires inlägg på instagram om bovetegröt , här kommer min version;-)

Ingredienser :
Torkat bovete
Linfrö eller chiafrö
Pumpakärnor
Solrosfrö
Mandel
Agavesirap
Kokos
Hallon

Så här gjorde jag!
Blöt lade bovete, pumpakärnor, solros i ca 8 timmar
Sen fick det grodda över natten
Hackade mandel och la i chiafrön och kokos samt hallonen . Tillsist så sötade jag med lite agavesirap .

Nu har jag inga mängder här men säg att till en person så blir det ca 1 dl bovete och resten efter smak 😉

Vi hörs och syns!


Raw chiagröt/pudding

Håller på att testa mig fram hur jag kan används mina chiafrön, hör kommer ett test!

Chiapudding/gröt med blåbär toppad med banan och valnötter.
Så här gjorde jag:
Hällde upp 5 dl vatten i en skål och bladade i ca 8 msk chiafrön, 1.5 msk Ph-balans blåbärspulver och 1 msk agavesirap . Detta fick stå över natten.
När jag sedan skulle äta så toppade jag med banan och valnötter.

Vad man kan tänka på när man använder chiafrön är att kvalitén är väldigt ojämn så mina mått kanske inte stämmer för dig så du får prova dig fram :-)

Detta recept kommer jag helt klart göra om känns mycket fräschare än att blanda chiafrön med mandelmjölk som jag gjort tidigare .

Ha en underbar dag


Rabarber chutney

När vi var i Jämtland så fick jag med mig en massa rabarber hem så det har varit en utmaning att hitta roliga recept att använda! Till slut hittade jag ett i ICAs App.
Men jag skriver ner det här också!

I
Ingredienser
600g rabarber
1 röd chili
2 rödlökar
4 dl socker
1 msk riven ingefära
1 tsk salt
1 krd svartpeppar

Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar. Skala, halvera och skär löken i tunna skivor. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Lägg alla ingredienser i en kastrull tillsammans med salt och peppar.
Koka upp och låt småkoka utan lock ca 20 minuter. Rör då och då. Häll upp i en väl rengjord glasburk. Sätt på ett lock. Förvara i kylen.

Lycka till!
Anna


Cashewnötsglass!

Tänkte försöka mig på göra glass av cashewnötter !

Ingredienser
3dl cashewnötter
4dl vatten
3 -5 dadlar beror på vilken sort du använder.
1 vaniljstång
1msk Lucuma
3 msk raw choklad ( hackad)
1 dl mullbär

Så här gjorde jag!
Blötlägg cashewnötter ( minst 3 timmar)

Lägg i Cashewnötter, vatten, vaniljstång , Lucuma I en mixer och kör till smeten är slät lägg sedan till dadlar och kör igen !
Lägg smeten i glassmaskinen
Mixa eller hacka mullbär och choklad
När glassen är klar rör i mullbär och choklad.

Lägg över glassen i en bytta och ställ in i frysen , här kunde jag inte hålla mig utan vi åt den som en semifredo i stället!

Servera med jordgubbar eller hallon :-)

Lycka till
A



Raw Bovetegröt

Fick ett sug efter Raw food så dagens frukost fick bli Bovetegröt.
Recept,
2 dl blötlagd bovete ( minst 4 timmar)
1 msk blåbärs pulver, går lika bra med färska eller frysta .
1/2 dl mandel
1 banan
Lite agavesirap ( 1/2 tsk)

Jag började mixa bovetet och sedan hällde jag bara i resten av ingredienserna.

Toppade gröten med färska nektariner , mums.

Det var första gången jag hade blåbärspulver i men det är helt klart inte den sista :-)
Lycka till!




Omelett

På vår resa så gör vi ett två dagars stopp i Ljusdal i min svägerskas lilla stuga!:-)
Här har vi inga råvaror så det fick bli en tur till affären , omelett kändes ok att handla till krävs inte så många råvaror men blir ändå en väldigt god rätt!

Omelett recept!
6 ägg
1,5 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar
Jag gjorde min på spisen men den går lika bra att göra i ugnen, 200grader i ca 20 min

Toppade med riven ost tomater spenat och gravadlax ( säkert godare med rökt lax men kan tyvärr inte äta det just nu )

Nu ska vi strax ge oss i väg mot Järvsö för lite sightseeing fast innan dess ett besök på Lab .

Ha en underbar dag
Anna


Om

Min profilbild

Anna

En mat och bak intresserad göteborgska som bor i Tyresö sedan många år tillbaka.

RSS 2.0